„SAVE – Solutions Against Violence in Europe”, proiect finanțat prin programul Daphne III, ca parte a Programului general “Drepturile fundamentale și justiția”. Direcţia De Asistenţă Socială și Medicală este partener în cadrul acestui proiect alături de Departamentul de Servicii Socio-Medicale nr. 9 Treviso (Italia), Regiunea Veneția- Direcția de Servicii Sociale (Italia), Asociația Dafne (Italia), Universitatea din Valencia (Spania), Institutul pentru cercetare și inovare (Germania), Regiunea Creta (Grecia), Centrul Emma pentru asistența victimelor violenței (Slovenia). Perioada de implementare este de 24 luni, începând cu 1.11.2014.
Proiectul „SAVE – Solutions Against Violence in Europe” vizează îmbunătățirea calității sistemelor de prevenire și de identificare a cazurilor de violență asupra copiilor in Europa și limitarea efectelor acestui fenomen asupra victimelor pe termen mediu/lung, prin crearea unui model de intervenție modular și inovativ, bazat pe ipoteza parteneriatului public-privat pentru găsirea unor soluții care să respecte criteriul cost-eficiență, care să includă munca de teren, cu implicarea directă a grupurilor-țintă a copiilor abuzați sau a adulților, victime ale violenței la vârste fragede, părinți și profesori, considerați figuri de referință pentru tineri.
Proiectul SAVE intenționează să răspundă provocărilor cele mai importante de la nivel european referitoare la fenomenul violenței asupra copiilor: începând de la incorecta estimare a numărului de cazuri (din cauza rușinii, a fricii, etc), până la gradul scăzut de conștientizare asupra pericolelor generate de fenomenul violenței, de la lipsa resurselor necesare asigurării unui suport de calitate complex, până la lipsa schimburilor de cunoștințe între diferitele sisteme, de la implicarea scăzută a actorilor cruciali în strategiile locale (părinți și profesori) până la un nivel scăzut de inovare în domeniu. Se urmărește îmbunătățirea sistemelor de prevenire și identificare a cazurilor de violență dar și furnizarea suportului psihologic și social necesar victimelor violenței, nu numai în momentul în care apare fenomenul în viața acestora dar și după perioade mai lungi de timp (când survin efectele acesteia, de ex. încercări de suicid, fobii sociale, etc).
Valoarea totală a proiectului este de 560.118,57 euro. Cota de participare a Direcției de Asistență Socială și Medicală cu resurse finaciare în acest proiect este de 4,78% , adică 26.823,50 euro, din care 21.411,76 euro reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă, iar 5.411,74 euro reprezintă cofinanţarea de la bugetul local. Valoarea în euro reprezintă echivalentul în lei la cursul din data plății.